Interview met Daan Overwater – Advocaat-stagiair bij Dentons
Daan Overwater is in november begonnen als advocaat-stagiair op Banking & Finance bij Dentons. Tijdens zijn studie raakte hij via Legal Top Talent in aanraking met Dentons en andere kantoren. Wij spraken Daan over wat hij aan Legal Top Talent heeft gehad tijdens zijn oriëntatie en welke tips hij heeft voor studenten die nu voor dezelfde keuzes staan.
Kun je wat over jezelf vertellen?
Mijn naam is Daan Overwater, en ik werk sinds 1 november 2019 bij Dentons in Amsterdam. Ik ben mijn studie begonnen in Groningen met de Bachelor Internationaal en Europese recht in het Engels. Mijn ouders wonen in de buurt van Eindhoven, dus zo ver van huis was in het begin best spannend. In de loop van het eerste jaar kwam ik erachter dat de Bachelor niet helemaal was wat ik ervan had verwacht, omdat Nederlands recht in zijn geheel niet aan bod kwam. Om die reden ben ik toen gestopt met mijn studie, en ben ik het jaar daarna begonnen met Nederlands recht met een accent op Internationaal en Europees recht. Ik heb vier jaar over deze bachelor gedaan. Tussendoor heb ik drie maanden alleen door Panama, Colombia en Cuba gereisd en heb ik stagegelopen bij Pels Rijcken en Loyens & Loeff. Na deze stages was ik ervan overtuigd dat ik advocaat wilde worden. Ik heb daarom aansluitend de Master Commercieel Privaatrecht aan de UvA gevolgd, en heb tijdens deze Master nog een halfjaar aan Bocconi in Milaan gestudeerd. De reden was dat ik mij graag meer wilde verdiepen in Finance, en het me erg leuk leek om Italiaans te leren.
In mei 2019 ben ik op aanraden van Paula in aanraking gekomen met (destijds nog) Dentons Boekel; een kantoor dat ik zelf nog niet overwogen had. Na een leuk kennismakingsgesprek ben ik uitgenodigd voor deelname aan hun eerste Business Course naar Milaan, die mij uitstekend is bevallen. Ik vond de mensen leuk en ik had een goede klik met de praktijkgroep van mijn voorkeur. Ik heb daarna geen moment meer getwijfeld en mijn sollicitatie doorgezet. Gelukkig was de klik wederzijds.
Is een business course een goede manier om een kantoor te leren kennen?
Ik denk dat een business course een goede eerste kennismaking is. Het is veel intensiever dan een kop koffie, maar een business course is niet de dagelijkse praktijk. Tijdens een business course werk je wel aan een casus uit de dagelijkse praktijk, maar het is wel belangrijk dat je je realiseert dat een business course ook een recruitmentinstrument is. Dit betekent dat een kantoor jou vooral enthousiast zal proberen te maken en dat je goed bij jezelf te rade moet gaan of jij jezelf ook echt bij het kantoor ziet werken. Ik denk daarom dat het een goede eerste kennismaking is om te kijken of de mensen je aanspreken, maar dat een stage een betere optie is als je de dagelijkse praktijk van een kantoor wil leren kennen.
Heb je naast je studie veel nevenactiviteiten gedaan waar je iets aan hebt gehad in je verdere carrière?
Ik heb naast mijn studie –met uitzondering van mijn half jaar in Milaan – eigenlijk altijd een bijbaan gehad voor 16 à 20 uur in de week. Ten eerste omdat ik het lekker vond om wat zakcentjes te hebben, maar ook omdat ik denk dat het heel nuttig is om af en toe je gedachten te kunnen verzetten en niet alleen met je studie bezig te zijn. Je leert je op die manier ook ontwikkelen op verschillende fronten. Daarnaast heb ik ook een commissie bij mijn studentenvereniging gedaan, waarbij je op een andere manier leert om meerdere ballen in de lucht te houden. Ik denk dat deze ervaring belangrijk is om mee te nemen naar je baan. In de praktijk moet je namelijk constant schakelen en prioriteiten stellen. Plus – en dat is misschien nog wel belangrijker – je leert door nevenactiviteiten ook jezelf beter kennen. Je vindt uit wat jij leuk vindt en waar jij goed en minder goed in bent. Dat is mijns inziens heel waardevol. Je kan een uitstekend jurist zijn, maar dat betekent niet per definitie dat je ook goed kan schakelen, goed kan overleggen of dat je een fijne collega bent. Dat zijn namelijk kwaliteiten die je vooral buiten de collegezaal ontwikkelt en nevenactiviteiten zijn een goede en leuke manier om die kwaliteiten te ontwikkelen.
Denk je dat, naast cijfers, ook die nevenactiviteiten belangrijk zijn als je op zoek gaat naar een stage?
Ja, ik denk het wel. Enerzijds zijn ze belangrijk voor je sollicitatie an sich, omdat ze iets over jou als persoon zeggen. Als een recruiter een cv ziet, schetst hij of zij een beeld van de persoon. Ik denk dat over Zuidas kantoren het idee bestaat dat ze naar één profiel zoeken, maar in mijn ervaring is dat niet het geval. Ze kijken naar de profielen en proberen een match te maken met het kantoor. Als iemand bij wijze van spreken croquet of onderwaterhockey leuk vindt, dan zegt dat iets over die persoon. Daarom is het leuk om nevenactiviteiten te doen, het vertelt iets over wat jij leuk vindt en wie jij bent. En wat ik eerder al zei, nevenactiviteiten leren je om meerdere ballen in de lucht te houden. Dat is iets waar recruiters naar op zoek zijn, omdat ze weten dat dat een belangrijke kwaliteit is om te kunnen functioneren in de praktijk van een kantoor.
En als je terugkijkt op de eerste fase van je studie, welke tip zou je dan geven aan je jongere zelf?
Ik zou mezelf willen aanraden om vanaf het begin iets meer te investeren in het vakinhoudelijke aspect van mijn studie. Ik heb in het begin van mijn studie meer tijd in mijn studentenvereniging gestopt dan in bijvoorbeeld een studievereniging en wellicht was het waardevol geweest als die verhouding iets anders had gelegen. Aan de andere kant heeft het me ook hele waardevolle contacten en andere kennis opgeleverd, dus je weet achteraf nooit hoe het gelopen was.
Mijn belangrijkste tip: maak je niet te veel zorgen om in een bepaald profiel te passen, maar doe echt wat jij leuk vindt. Je motivatie voor een bepaald kantoor of rechtsgebied werkt alleen als je het ook echt meent. Uiteindelijk houd je namelijk alleen jezelf voor de gek als dit niet het geval is. Ik heb altijd geprobeerd om mijn eigen gevoel te volgen en ik zou liegen als ook ik niet op een bepaald moment de druk heb gevoeld om aan een bepaald profiel te voldoen, maar uiteindelijk is alles goedgekomen omdat ik ben blijven doen waar ik echt energie van krijg.
Hoe heb jij je georiënteerd op een stage?
Met het eerste kantoor waar ik stage heb gelopen, Pels Rijcken, ben ik in contact gekomen via een carrièredag van de JFV in Groningen. Dat was ook de eerste keer dat ik überhaupt in contact kwam met de arbeidsmarkt; ik was destijds derdejaars bachelor. Het tweede kantoor waar ik stage heb gelopen, Loyens & Loeff, heb ik destijds gekozen omdat ik graag stage wilde lopen op een belangrijke praktijkgroep van dat kantoor.
Ik heb destijds gekeken naar kantoren in combinatie met praktijkgroepen waarvan ik dacht dat ik ze interessant vond, en heb direct gesolliciteerd voor een stage. Wil je een beter beeld krijgen voordat je solliciteert, dan kan een kop koffie nuttig zijn.
Een stage is echter zelf ook onderdeel van je arbeidsmarktoriëntatie. Als je nog niet precies weet wat je wil, zou ik je daarom ook kunnen aanraden om een keer stage te gaan lopen op een praktijkgroep waarvan je nog niet zeker weet of je het leuk vindt. Misschien verras je jezelf wel. In het ergste geval kan je concluderen dat het niet is wat je wil, en ben je ook weer een stap verder in je ontwikkeling. Ter illustratie: ik dacht op dat moment dat ik mij ging oriënteren op mijn eerste stage dat ik bestuursrecht heel leuk zou vinden, terwijl wat ik nu doe (Banking & Finance) helemaal aan de andere kant van het juridische spectrum zit. Gaandeweg ben ik er dus achter gekomen dat mijn hart heel ergens anders lag dan waar ik in eerste instantie zelf aan gedacht had. Mijn stages hebben hier voor het grootste gedeelte aan bijgedragen.
Als je wel al heel goed weet wat je leuk vindt, zou ik evenementen bezoeken waar je de mensen van het kantoor kan spreken of zou ik een kop koffie gaan drinken. Dan merk je vanzelf of jouw beeld van een kantoor bevestigd wordt en of het iets is waar jezelf ziet werken.
Hoe tevreden ben je over de timing van je stage?
Vrijwel direct na de stage bij Pels Rijcken ben ik stage gaan lopen bij Loyens & Loeff. De keuze voor Loyens & Loeff maakte ik naar aanleiding van wat ik in de praktijk bij Pels Rijcken was tegengekomen. Bij Pels Rijcken zat ik op de praktijkgroep bouw en aanbesteding en ik kwam er tijdens mijn stage chter dat ik vastgoed heel leuk vind. Omdat Loyens & Loeff een hele grote en goede vastgoedpraktijk heeft besloot ik daar te solliciteren. Enerzijds ben ik tevreden over de timing, omdat ik al vroeg wist wat ik niet wilde: bestuursrecht en een praktijk die veel landsadvocaatuur deed. Anderzijds denk ik dat als je al een beetje een idee hebt wat je wil, je beter wat later in je studie stage kan gaan lopen. Onderwerpen waar veel van de praktijkgroepen op de Zuidas (bijvoorbeeld M&A, Banking & Finance, Mededingingsrecht, Vastgoedrecht) dagelijks mee te maken hebben komen pas aan bod in je master. Ik heb op de vastgoedpraktijk van Loyens & Loeff ontzettend veel geleerd, maar op het moment dat ik daar stageliep had ik nog geen enkele kennis van een transactiepraktijk. Het was af en toe wel handig geweest als ik een basis had zodat ik beter begreep wat er gebeurde in al die transacties. Het duurde daarom ongeveer een maand voordat ik een beetje doorhad wat de dynamiek van veel van die transacties was.
Aan de andere kant kun je het ook omdraaien. Later in mijn master heb ik voor het vak vastgoedrecht een 9,5 gehaald, mede omdat ik bij Loyens & Loeff stage had gelopen. De timing om stage te lopen hangt daarom dus ook af van jouw motivatie. Als je wilt uitvinden wat je later wilt doen kan je mijns inziens vroeg beginnen. Weet je al beter wat je wil en ben je vastberaden een baan of een werkstudentschap binnen te slepen, dan is het wellicht verstandiger om wat later in je studie stage te gaan lopen.
Waren jouw keuzes voor de stages gebaseerd op de praktijkgroepen die de verschillende kantoren hebben?
Bij Pels Rijcken heb ik gesolliciteerd omdat ik een goed gevoel had bij de mensen, en mijn keuze voor Loyens & Loeff was gebaseerd op de goede verhalen die ik had gehoord van bekenden. Na overleg met Legal Top Talent hebben we samen de sollicitatie voor de stage in gang gezet. Iedere student heeft denk ik zijn eigen overwegingen om voor een bepaald kantoor te kiezen en dat is ook mooi. Niemand kan voor jou bepalen waarom je een bepaalde klik of gevoel hebt bij een kantoor. Stel dat je de Engelse advocatuur heel mooi vindt, dan heb je Allen & Overy of Freshfields. Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik heel veel energie krijg van een hele internationale praktijk en zit dus bij Dentons perfect op mijn plek. Alles wat ik doe op een dag doe ik in het Engels, behalve af en toe een overleg met mijn collega’s. Ik ben de hele dag aan het mailen en bellen met het buitenland en dat geeft een hele leuke dynamiek.
Als je terugkijkt op je stages, zijn er dingen die je heel leuk vond en die echt zijn blijven hangen?
Er is heel veel blijven hangen. Je moet stagelopen niet alleen zien als iets dat je moet doen voor je cv; het is vooral echt heel leuk. Natuurlijk heb je je mindere momenten, maar zie het als een leerschool. Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens mijn twee stages. Ik heb in vier maanden meer geleerd dan in 2,5 jaar op de universiteit. Bovendien ontmoet je hele interessante mensen. Iedereen die bij de kantoren werkt is getalenteerd en goed in wat hij of zij doet. De kantoren organiseren ook heel veel leuke sociale dingen. Bij Loyens & Loeff was er bijvoorbeeld een heel leuk hockeytoernooi en bij Pels Rijcken hadden we elke week een kennissessie met de landsadvocaat over een spraakmakende zaak die hij recentelijk behandeld had. Vergeet daarnaast de borrels en uitjes niet. Het is leuk om als student nog relatief onvoorwaardelijk ondergedompeld te worden in de praktijk van zo’n kantoor.
En waren er ook dingen die zijn tegengevallen?
Ik had verwacht dat ik qua kennis al wat verder was. De basis die je hebt aan het eind van je bachelor is net voldoende om te begrijpen wat er gebeurt, maar niet voldoende om mee te kunnen draaien in de praktijk. Af en toe was dat frustrerend, maar aan de andere kant moet je je ook realiseren dat het kantoor dat ook niet van je verwacht. Belangrijker is dat je je best doet om jezelf van je beste kant te laten zien. Het is voor een kantoor ook een mooie manier om te checken of ze jou bij het kantoor zien werken.
En dingen die uiteindelijk meevielen?
Ik ben redelijk open mijn stages ingegaan dus ik heb hier zelf niet zo heel erg bij stilgestaan. Ik denk wel dat als je eenmaal bij de kantoren binnen bent, dat ze een stuk minder spannend en intimiderend zijn dan dat ze er van de buitenkant uitzien. In zo’n omgeving is het denk ik een kwestie van alles zelf goed aanvoelen. Wees jezelf en kom erachter wat jij wilt, maar overdrijf niet; je bent wel in een zakelijke omgeving.
Wat zijn, denk jij, de voor- en nadelen van een stage en een werkstudentschap?
Ik denk dat een stage heel nuttig is om een goed beeld te krijgen van hoe een praktijk in elkaar steekt omdat je er 5 dagen per week zit. Een werkstudentschap is eigenlijk een logische vervolgstap op je stage. Als je de kans krijgt om dat te doen zou ik het van harte aanbevelen. Als je een praktijk (en vooral de mensen) al kent kun je wel direct voor een werkstudentschap solliciteren, maar een groot nadeel van een werkstudentschap is dat je maar twee of drie dagen op kantoor bent. Het is dan lastig om het sociale aspect en de lopende zaken goed mee te krijgen. Dealpraktijken gaan snel en hard, dus als jij op maandag en vrijdag werkt kan het zijn dat je maandag iets op je bordje krijgt, wat op vrijdag alweer is afgehandeld. Als je dus echt een gevoel wil krijgen bij een praktijk zou ik dus stage gaan lopen. Een werkstudentschap is denk ik een mooie vervolgstap.
Hoe kijk jij terug op je stage? Wat vond je het meest leerzame?
Er springen twee dingen uit waarom de stages voor mij heel erg nuttig zijn geweest. Wat ik vooral van de praktijk heb geleerd is hoe een kantoor in elkaar zit en hoe ik me moet gedragen op een kantoor. Van tevoren kun je hier geen voorstelling van maken. Het gaat heel natuurlijk, maar het is natuurlijk niet zoals in de kroeg. Het is wel leuk om dat te observeren en uiteindelijk vind je je eigen weg daarin. Dat was heel leerzaam, want dat is geen kennis die je uit een boek kan halen. Ook heb ik geleerd naar mezelf te luisteren. Ik ben natuurlijk ook weleens onzeker geweest, maar ik ben heel blij dat ik altijd naar mijn eigen gevoel heb geluisterd. Uiteindelijk heb ik daardoor een baan bij een waanzinnig kantoor, dat precies aansluit bij mijn interesses en ambities.
Wat kunnen studenten doen om te kans te vergroten dat ze worden uitgenodigd op gesprek, denk jij?
In beginsel denk ik dat dit per persoon verschilt, omdat elk persoon een uniek en individueel profiel vertegenwoordigd. Dat is ook leuk, omdat je in de praktijk verschillende soorten karakters nodig hebt om een goede praktijk te kunnen draaien. Er zijn echter denk ik wel een aantal richtlijnen waar studenten zich aan zouden kunnen houden. Zo is een commissie bij je studievereniging altijd een plus. Dat is (vaak) vakinhoudelijk en je leert samenwerken. Een commissie bij een studentenvereniging toont dan weer aan dat je iets anders hebt gezien dan alleen de collegezaal, en dat je organisatorische vaardigheden hebt ontwikkeld. Commissies zijn waardevol omdat ze aantonen dat je meer kan dan alleen maar hoge cijfers halen. Cijfers zijn erg belangrijk, dat zal ik niet ontkennen, maar doe ook vooral wat je leuk vindt. Ik denk dat het niet verstandig is om iets uitsluitend te doen omdat je denkt dat je in een bepaald profiel moet passen. Vroeg of laat val je dan door de mand, en bovendien word je er zelf niet gelukkiger van.
Wat zou jij studenten aanraden ter voorbereiding op een sollicitatie?
Voor mijn sollicitatie bij Dentons kende ik al een aantal mensen doordat ik had meegedaan aan de Business Course, en het geeft natuurlijk vertrouwen als je na een Business Course wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Qua voorbereiding keek ik altijd met wie ik een gesprek had. Verdiep je in de persoon en wat hij of zij doet, wat de praktijkgroep doet en wat het kantoor uitstraalt. Van de buitenkant lijkt het net of alle Zuidaskantoren hetzelfde doen, maar elk kantoor heeft zijn eigen karakter. Het is belangrijk voor jou dat je je afvraagt: is dit echt wat ik wil en ga ik dat uitdragen in zo’n gesprek? Kantoren krijgen veel sollicitanten binnen, dus het is echt van belang dat je kan benoemen waarom je ergens wilt werken. Bedenk daarnaast ook zelf vragen en vraag je af wat je uit het gesprek wilt halen. Bij een sollicitatie is dat vrij duidelijk, het is vaak een uitkomst waar jij blij van wordt; een baan, een stage of een businesscourse. Maar het is ook een beetje een match-check, voel je inderdaad een klik met het kantoor? Een gesprek geeft je de mogelijkheid om vragen te stellen aan je gesprekspartners en dat uit te vinden. ‘Ik heb dit gehoord, klopt dat? Is dat in jouw praktijk zo?’ Mijn belangrijkste tip voor het solliciteren: ben jezelf en vraag jezelf af of jij jezelf bij het kantoor ziet werken. Wees geïnteresseerd in het kantoor, maar zie het niet als een unilateraal gesprek waar zij alleen de vragen stellen en jij alleen maar in het plaatje moet passen. Een kantoor moet ook in jouw plaatje passen.
Heeft Legal Top Talent je ook kunnen helpen bij de voorbereiding op gesprekken?
Legal Top Talent heeft mij met heel veel dingen geholpen. Zeker de eerste paar keer dat je zo’n kantoor binnenkomt is het heel intimiderend. Je bent zenuwachtig, het is eng, intimiderend. Op zo’n moment is het heel erg fijn dat er iemand is die af en toe je cv kan checken en ‘de puntjes op de i’ van je motivatiebrief kan zetten. Daarnaast is het ook een stukje emotional support: het gevoel dat er iemand is die deze wereld kent en die tegen jou zegt: ‘Ga maar, dit kan jij. Zo eng is het allemaal niet.’ Het feit dat je getalenteerd bent wil niet zeggen dat je geen onzekerheden kan hebben of dat een zetje in je rug niet heel fijn is. Ik heb altijd met veel plezier gebruik gemaakt van Legal Top Talent, ook als ik een strategische afweging moest maken. Dan vroeg ik: ‘Paula denk jij dat dit iets voor mij is?’ Dan zei zij: ‘Ja doe maar, probeer maar! Of ‘nee, dat zou ik niet doen.’ Het is ook een beetje careermanagement; na drie jaar samenwerking heeft Legal Top Talent een goed beeld van wat voor persoon jij bent. Ik denk dus dat Legal Top Talent op meerdere vlakken heel nuttig voor je kan zijn.
Wat is een tip tijdens een sollicitatiegesprek en wat moet je absoluut vermijden?
Los van de standaarddingen, zoals kleed je gepast, kom op tijd en poets je tanden, denk ik niet dat er echt een do of don’t is, als ik heel eerlijk ben. Voel het gesprek aan. Wederom, het belangrijkste is dat jij voor jezelf uitvindt of jij hier wil zitten. Een gesprek is zo veel waardevoller als je niet het idee hebt dat je alleen maar auditie hebt gedaan, maar dat je het gevoel hebt dat je hebt gevraagd wat je wilde vragen en daar antwoord op hebt gekregen. Het geeft ook zo veel meer vertrouwen als het gesprek daarna een positief gevolg krijgt en je zo’n kantoor binnenstapt. Iedereen doet zich in een gesprek iets beter voor dan dat hij of zij is, maar in essentie moet je er wel voor zorgen dat je weet waar je naar binnen stapt. Dat geeft een fijn gevoel.
Wat heeft ervoor gezorgd dat je uiteindelijk voor Dentons bent gegaan?
Ik had een heel goed gevoel bij Dentons. Ik heb tijdens mijn gesprekken bij Dentons aangegeven wat ik zocht en wat voor mij belangrijk was, en voor mijn gevoel kwam dat uitstekend overeen met de ambitities en cultuur bij Dentons. Toen bleek dat Dentons er ook zo over dacht, heb ik niet meer getwijfeld. De enorme internationale praktijk en het feit dat het het allergrootste advocatenkantoor ter wereld is (meer dan 10.000 advocaten) spreken voor mij heel erg tot de verbeelding. Daarnaast heeft de overname van Boekel door Dentons – inmiddels bijna drie jaar geleden – voor een enorme positieve energie op kantoor gezorgd. Zowel het kantoor als de praktijkgroep waar ik zit zijn enorm aan het groeien en aan alles is te merken dat het ontzettend goed gaat met het kantoor. Het beste voorbeeld is dat er net een grootschalige verbouwing is geweest waardoor het hele kantoor weer helemaal klaar is voor de toekomst. Ik kan het denk ik het beste samenvatten met een metafoor: Ik heb het gevoel dat ik in een trein ben gestapt die constant harder gaat rijden.
Heb je nog een tip voor studenten die bezig zijn met hun oriëntatie?
Als afsluiter: vergeet niet te genieten van je studententijd, want het is de mooiste tijd van je leven. De vrijheid die je tijdens je studententijd hebt ga je nooit meer terugkrijgen. Doe op carrièrevlak waar jij je happy bij voelt en ontwikkel je op de punten die jij leuk en belangrijk vindt. Wat een ander doet kan erg nuttig zijn om te kijken waar je staat, maar is mijns inziens niet echt belangrijk. Tijdens je studie ontwikkel je je op allerlei punten, dus neem daar ook de tijd voor. Daarmee wil ik niet zeggen dat je tien jaar moet studeren, maar wel dat je de stap om te gaan werken moet nemen wanneer jij het gevoel hebt dat je daar klaar voor bent. Enjoy!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!