Aan het woord: Meike | Kandidaat-notaris bij Stibbe sinds 1 november 2016

Wat voor nevenactiviteiten en bijbanen heb je gedaan tijdens je studie? Ik heb een eigen bedrijfje gehad, Magnus Events. Hiermee organiseerde ik verschillende evenementen waaronder bruiloften. Verder was ik lid van studentenvereniging Lanx en damesdispuut Medea, hier ging veel tijd zitten in biertjes drinken maar ook in verschillende commissies en bestuur.

Wat heb je gedaan aan business courses/stages/assistentschappen en hoe kijk je daar op terug? Veel business courses en enkele stages. Ik ben erg blij dat ik bij veel verschillende kantoren heb binnen gekeken. Daardoor ben ik ervan overtuigd dat ik nu op de juiste plek zit.

Wat zou je een student, zo’n 2 jaar voor zijn of haar afstuderen en interesse in de advocatuur aanraden om zich goed te oriënteren? Begin met beurzen, geef je daar op voor work-shops en ga naar de borrels. Geef je op voor de inhousedagen van de kantoren waarbij je een wederzijdse klik voelt. Solliciteer – afhankelijk van hoeveel tijd je hebt naast je studie(s) en bijbaantje – naar stages en meerdaagse business courses. Houd bij business courses in je achterhoofd dat kantoren het leukst overkomen tijdens borrels. Vraag daarom aan advocaten, notarissen of fiscalisten alles wat je echt wilt weten. Ik kon eerlijke antwoorden erg waarderen!

Hoe ben jij met Stibbe in contact gekomen? Eerste contact op een beurs. Meegedaan aan een masterclass van een week en daarna stage gelopen.

Hoe heb jij je voorbereid op de sollicitaties? Het assessment van Stibbe staat bekend als lastig dus dat heb ik goed voorbereid door een aantal keer de test te oefenen. Verder heb ik me ingelezen op mijn gesprekspartners. Het is voor iedereen persoonlijk wat werkt maar voor mij werkte het om niet excessief bezig te zijn met solliciteren en het een beetje over me heen te laten komen. Hierdoor kon ik zoveel mogelijk mezelf zijn.

Heb je specifieke tips voor de sollicitaties bij Stibbe? Voor ieder kantoor geldt; bedenk goed waarom je er wilt werken. Bij Stibbe staat sfeer en klik met je directe collega’s erg hoog in het vaandel. Hoewel je prima ‘koud’ kan solliciteren zou ik je adviseren om binnen te komen kijken bij de praktijkgroep waar je zou willen werken. Dat is de enige manier om zien of je binnen een team past. Daarnaast is het assessment van Stibbe lastig, maar zeker haalbaar met de juiste voorbereiding.

Waarom heb je er uiteindelijk voor gekozen bij Stibbe te starten? De klik. Ik geloof dat veel Nederlandse Zuid-as kantoren een uitstekende opleiding bieden, interessante cliënten hebben en mogelijkheden om in het buitenland te werken geven. Maar bij Stibbe voelde ik me het meeste thuis binnen de praktijkgroep. Ook vind ik het belangrijk dat ik meteen veel verantwoordelijkheden kreeg waarbij ik goed begeleid zou worden. Naast de klik is het aanneem beleid doorslaggevend geweest. Stibbe staat voor een strenge selectie bij de poort maar eenmaal binnen blijft in principe binnen.

Per wanneer ben je bij Stibbe begonnen en wat valt er tot nu toe mee en wat valt er tegen? Per 1 november 2016. Het valt me mee om te wennen aan het dagelijkse werk ritme. Ook vallen de werktijden me ontzettend mee. Het valt me tegen hoe weinig ik weet. Ik dacht toen ik klaar was met mijn bachelors en masters dat ik behoorlijk wat kennis had vergaard maar soms lijkt het alsof ik nog helemaal niks weet.

Wat is het leukste wat je tot nu toe bij Stibbe hebt meegemaakt? Vakinhoudelijk is het zien passeren van mijn eerste akte een hoogtepuntje. Sociaal is het leukste tot nu toe iets met de vrijdagsborrel, reguliersdwars en Chupitos maar het kerstfeest is volgende week dus ik vermoed volgende week een ander antwoord te hebben J.

Heb je nog algemene tips voor studenten die je ze mee wilt geven voor de oriëntatie? Kijk zoveel mogelijk binnen bij kantoren, stel de vragen die je wilt vragen en volg je gevoel.