Stibbe is het meest populaire kantoor van Nederland

Amsterdam, 21 januari 2020

 

Legal Top Talent Survey 2020

Weinig onderscheidend vermogen gros Angelsaksische kantoren ondanks inspanningen op het gebied van innovatie en diversiteit

 

De belangrijkste conclusies en trends op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse Legal Top Talent Survey zijn deze week gepubliceerd. Legal Top Talent, werving & selectie specialisten op het gebied van excellente rechtenstudenten, verrichte voor het 4de achtereenvolgende jaar onderzoek naar de werkgeversreputatie en aantrekkelijkheid van advocatenkantoren in de Nederlandse markt.

 

In 2020 deden 366 rechtenstudenten mee aan het jaarlijks terugkerende onderzoek. Deze studenten behoren tot de top van de markt. Hun cijfergemiddelde ligt tussen de 7 en de 8 (voor masterstudenten tussen de 7,5 en de 8) en de groep bestaat voor de helft uit Honours studenten en voor de helft uit Legal Top Talent-kandidaten, die vaak ook Honours studenten zijn. De studenten zijn afkomstig uit het hele land en zijn gemiddeld 22 jaar. Van de groep is 65% vrouw, wat in lijn is met de grote populariteit van de rechtenstudie onder vrouwen.

In de survey van 2020 komt naast algemene trends ook weer specifieke informatie over de voorkeurspositie van verschillende kantoren onder excellente rechtenstudenten naar voren. De kantoren worden in de survey gerangschikt naar bekendheid, voorkeurspositie en imago, maar ook naar gepercipieerde kwaliteit van praktijken, innovatie en diversiteit.

Uitstraling wint, Stibbe meest populaire kantoor

Stibbe is net als in 2019 opnieuw het meest populaire kantoor van Nederland, gevolgd door De Brauw, Houthoff en Pels Rijcken. Loyens & Loeff scoort hoog onder studenten fiscaal en notarieel recht. Voor Angelsaksische kantoren blijft het moeilijk goed te scoren onder studenten. Allen & Overy springt er echter relatief positief uit.

Stibbe heeft volgens survey respondenten al jaren een zeer open en aantrekkelijke uitstraling. Daarnaast weet het de inhoudelijke component steeds beter over te brengen. In combinatie met de eerder ingezette sterke terugval van De Brauw heeft Stibbe overtuigend de vorig jaar overgenomen positie als meest populaire kantoor dit jaar gehandhaafd.

Tweede en derde plek is ‘close call’

Onder de absolute groep topstudenten die aan de survey meededen is De Brauw haar positie als gedroomde bestemming kwijtgeraakt. Vorig jaar stond het kantoor zelfs even op een vierde plek in de ranglijst, dit jaar eindigt het kantoor net boven Houthoff op de tweede plaats.

Op het gebied van fiscaal en notarieel recht blijft Loyens & Loeff de meest gewilde werkgever onder rechtenstudenten. In populariteit onder Nederlands recht studenten blijft het kantoor echter achter. De praktijken fiscaal en notarieel trekken niet alleen Loyens & Loeff omhoog; door de grotere aanwezigheid van fiscaal en notarieel recht studenten in de totale groep stijgt ook Houthoff naar een tweede plaats in de ranglijst.

Angelsaksische kantoren hebben het aanhoudend moeilijk

Voor de Angelsaksische kantoren blijft het erg moeilijk zich positief te onderscheiden bij studenten. Hoewel Allen & Overy met afstand het beste presteert van de Angelsaksische kantoren staat de zevende plaats op de ranglijst in schril contrast met de hoge scores die Allen & Overy in diverse internationale rankings behaalt.

Uit de survey blijkt echter wel dat Allen & Overy op de gebieden innovatie en diversiteit – waar ook in de Nederlandse advocatuur veel aandacht voor is – de ranglijsten aanstuurt. Het kantoor bracht jaren geleden al focus op deze gebieden aan, als internationaal gedreven kantoorinitiatief.

Manon van der Meer Senior HR Business Partner bij Allen & Overy: “Wij zijn sinds 2018 afnemer van de arbeidsmarktrapportages van Legal Top Talent en zijn erg positief over de kwaliteit en bruikbaarheid ervan. Wij lichten regelmatig onze eigen ervaringen met de inzet van de survey data toe. De survey verschaft ons relevante data bij het aantrekken van talent in de Nederlandse markt en de inzichten die het biedt zijn ook nuttig bij het ontwikkelen van een passend wervingsbeleid. Een dergelijk beleid is voor ons onmisbaar in de complexe Nederlandse arbeidsmarkt.”

Lange termijn trends

Uit de meest recente survey blijkt nog steeds dat studenten veel waarde hechten aan work-life balance. Opleiding staat hoog in het vaandel en men zoekt naar meer flexibele werkvormen. De populariteit van middelgrote en nichekantoren, die volgens studenten meer bij die voorkeuren passen, neemt toe ten opzichte van de populariteit van de grote kantoren.

Maarten van der Kwaak, oprichter en partner bij Legal Top Talent: “Waar het vroeger de droom was om partner te worden bij een groot kantoor zien we dat het merendeel nu na de opleiding verwacht te vertrekken. Slechts 1 op de 4 studenten verwacht langer dan 6 jaar bij zijn eerste werkgever te blijven. Ook zien we dat de twijfels over een start in de advocatuur verder blijven toenemen. Slechts 17% van de aan de survey deelnemende studenten zegt geen twijfels te hebben over een start in de advocatuur, dit was vorig jaar nog 24%. Redenen voor twijfel zijn de eerdergenoemde work-life balance, maar ook de hiërarchische structuur binnen de advocatuur en de aanwezigheid van uitdagendere alternatieven (bijvoorbeeld werken bij de big 4, of aan de slag gaan bij een start-up) spelen een rol.” Opmerkelijk aan de survey resultaten is bovendien dat er een omvangrijke en toenemende groep studenten is (27%) die het gebrek aan purpose en sociale doelstelling benoemt als twijfel om te starten binnen de advocatuur.

De eerstvolgende survey zal ongetwijfeld laten zien in hoeverre Corona de voorkeuren gaat beïnvloeden. Na jaren van economische voorspoed is het de vraag of economische tegenslag de populariteit van het relatief stabiele beroep van advocaat weer doet toenemen. De trend naar meer flexibele werkvormen – zoals de mogelijkheid voor een verkorte werkweek en thuiswerken – blijft zich net als in voorgaande surveys vooral onder jongere studenten voortzetten. Vanwege de toename in thuiswerken door Corona zou de trend zich in 2021 versneld kunnen verder ontwikkelen, hoewel vooral bij de groep die nog moet beginnen met werken meer behoefte aan direct contact met collega’s waarschijnlijk blijft bestaan.

Meer informatie

Maarten van der Kwaak, +31630569794, maartenvanderkwaak@legaltoptalent.nl

Paula ter Beek, +31622173613, paulaterbeek@legaltoptalent.nl

Over Legal Top Talent

Legal Top Talent is specialist op het gebied van werving & selectie voor excellente rechtenstudenten. Wij adviseren deze excellente rechtenstudenten in hun zoektocht naar de juiste werkgever. Tegelijkertijd verrichten wij sinds 2017 uitgebreid arbeidsmarktonderzoek naar wat deze generatie rechtenstudenten drijft bij de keuze voor een eerste werkgever.

Over de Legal Top Talent Survey

De Jaarlijkse Legal Top Talent Survey bewijst aan de hand van standaard methodiek waarde te kunnen toevoegen op het gebied van arbeidsmarktonderzoek. In kwalitatief hoogwaardige rapporten verzamelen wij concrete adviezen en aanbevelingen aan de hand waarvan werkgevers in de advocatuur direct actie kunnen ondernemen. Deze actie kan nog worden gedifferentieerd voor verschillende doelgroepen. Het rapport – dat wordt samengesteld op basis van ingevulde surveys door meer dan 350 excellente rechtenstudenten – gaat onder andere in op de bekendheid, de voorkeurspositie en het imago van advocatenkantoren actief in de Nederlandse markt. Het doel van het rapport is om de keuzemotieven van excellente rechtenstudenten om wel of niet voor een bepaald kantoor te kiezen in kaart te brengen. Advocatenkantoren kunnen de rapportages implementeren in de eigen arbeidsmarktcampagnes.

 

Meer informatie is beschikbaar op www.legaltoptalent.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *