The top countries in Europe to work less and earn more’. Als we dit onderzoekje van de website Totallymoney.com mogen geloven, zouden jongere Nederlandse advocaten in zeker acht andere Europese landen beter af zijn als het gaat om hun work-life balance en inkomen afgezet tegen gewerkte uren en dagelijkse leefomstandigheden.

See where in Europe you could earn more doing your current job. Discover where you should move to follow your dream career path,’ aldus de aanmoediging van TotallyMoney, een online platform met als core business het vergelijken van kredietverstrekkers. De website vergeleek voor diverse beroepen de gemiddelden in salaris, gewerkte uren per week en vakantiedagen en zette deze in een interactieve infographic af tegen kosten van levensonderhoud (in Groot-Brittannië).

Die laatste factor is van grote invloed op de uitkomsten. Nederland staat in de infographic slechts op de negende plaats als niet al te gunstig Europees land voor advocaten om te werken, slechts voor Italië en Ierland. Het gemiddelde jaarsalaris komt volgens de berekeningen uit op ruim 50.000 euro (43.853 Britse pond), op een werkweek van gemiddeld – slechts – 27 uur en 20 vakantiedagen. De advocaten met de beste work-life balance zijn volgens dit onderzoek te vinden op… Cyprus, waar ze ruim 50.000 pond per jaar verdienen met 37,5 uur werken per week en 20 vakantiedagen, terwijl de kosten voor het levensonderhoud een stuk lager liggen.

Verder blijkt dat advocaten in Groot-Brittannië eigenlijk niet hoeven te verhuizen voor betere omstandigheden. Het Verenigd Koninkrijk staat op de tweede plaats in de advocatenranking (76.000 pond salaris, 32 uur werken, 28 vakantiedagen), gevolgd door Griekenland op plek drie. Het gemiddelde advocatensalaris is hier slechts een kleine 24.000 pond tegen veertig uur werken per week en 22 vakantiedagen, maar net als op Cyprus liggen de kosten voor levensonderhoud hier bijna de helft lager.

Engelse advocaten hebben het kortom zo slecht nog niet, de insteek van de TotallyMoney infographic indachtig. Want de doelgroep van het onderzoek bestaat uit ambitieuze Britse carrièretijgers, die als gevolg van de aanstaande Brexit mogelijk meer zullen werken voor een lager salaris. ‘As Brexit threatens to cut us off from possibly working less and earning more, make sure you check out the infographic to see if you could benefit from jumping ship’.

Link naar het Totallymoney.com.

En hier vind je de link naar het artikel op advocatie.nl.