Aan het woord: Quirine | Master Ondernemingsrecht aan de Zuidas – Vrije Universiteit Amsterdam

Wat voor nevenactiviteiten en bijbanen heb je gedaan voordat je hebt gesolliciteerd voor een stage? Ik heb mij tijdens mijn studententijd met verschillende nevenactiviteiten bezig gehouden. Zo was ik onderdeel van een team bij AIESEC, ben ik lustrumcommissie geweest van mijn dispuut, ben ik commissie geweest voor het organiseren van een Fiscale recruitmentdag en in het laatste jaar van mijn bachelor was ik bestuur van stichting Ad Forum. In mijn master ben ik werkstudent geweest bij een private equity kantoor en aansluitend bij een kleiner advocatenkantoor.

Wat zou je een student aanraden om zijn of haar kansen te vergroten om uitgenodigd te worden voor het gesprek? Ik zou zeker het bezoeken van een dag zoals de Ad Forum Juristen Bedrijven dag zeer aanraden. Dat is een makkelijke manier om in contact te komen met kantoren en recruiters. Zo heb je een makkelijke opening om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Wat zou je een student aanraden ter voorbereiding op een sollicitatie? Het maken van een document met verschillende vragen en deze steeds verder aan te vullen a.d.h.v. ervaringen van anderen heeft mij erg geholpen. Zo heb je alle mogelijke vragen al eens voor jezelf beantwoord en ben je makkelijker voorbereid op het gesprek.

In welke fase van je studie ben je stage gaan lopen en hoe tevreden ben je over de timing van je stage? Ik ben zelf pas in mijn master voor het eerst stage gaan lopen. Dit is mij goed bevallen, ook omdat je in je master dieper op de stof in gaat en ik daardoor het idee had dat ik meer kon toevoegen tijdens mijn stage. Wel is het zo dat ik in mijn master daar de ruimte voor kreeg. Als dit niet het geval is zou ik zeker aanraden om voor je master al ergens stage te lopen, dit omdat veel studenten (waaronder ik zelf) het als prettig ervaren om bij meerdere kantoren stage te lopen. Bij veel studenten valt er een stuk ruimte tussen bachelor en master, in dat geval zou ik die tijd zeker met een stage benutten. Daarnaast staan kantoren vaak ook open voor een korte periode (bijvoorbeeld 6 weken) dus dan kan je het ook in de zomervakantie plannen.

Hoe heb jij je georiënteerd op een stage? Heb je naar meerdere kantoren gekeken en wat vond je de verschillen? Mijn eerste stage was via de aanmeldingsprocedure voor de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas. Tijdens deze master heb je college op alle deelnemende kantoren en zo kwam in aanraking met het Allen & Overy. Ik vond het daar erg leuk dus heb toen daar gesolliciteerd voor mijn tweede stage.

Waarom ben je uiteindelijk bij Allen & Overy stage gaan lopen? Ik denk dat de keuze voor een kantoor erg subjectief is. Het was voor mij een kwestie van gevoel. Ik voelde erg een klik bij Allen & Overy en wilde graag zien hoe ik het vond om daar twee maanden rond te lopen. Daarnaast wist ik al snel dat ik graag op Corporate wilde werken, en daar staat Allen & Overy goed voor aangeschreven

Hoe kijk je overall op je stage terug? Als zeer positief. Ik denk dat een stage de beste manier is om erachter te komen of een kantoor bij je past en of het werk bij je past.

Wat viel er mee en wat viel er tegen tijdens je stage ten opzichte van je verwachtingen? Als student hoor je allerlei verhalen over wat er wel en niet leuk aan een kantoor zou zijn. Ik zou je daar in ieder geval niet te veel van aantrekken en niet je verwachtingen door te laten vormen. Het is voor iedereen anders. Al met al is mijn stage mij heel goed bevallen en ben ik erg blij dat ik op mijn gevoel af ben gegaan.

Wat is het leukste wat je tijdens je stage hebt meegemaakt? Ik vond het erg leuk om te zien dat naarmate je langer op een kantoor rondloopt het type werk ook steeds uitdagender en leuker wordt.

Wat raad jij studenten aan om te zorgen voor een geslaagde stage? Ik raad studenten aan om genoeg te vragen. Sommige studenten hebben de neiging om te denken dat ze na een opdracht alles moeten begrijpen zonder iets te mogen vragen. Je bent zelf gebaat bij een goed uitgevoerde opdracht, maar ook je opdrachtgever.

Veel succes!