Aan het woord: Ascha | Bachelor Rechtsgeleerdheid – Universiteit van Amsterdam

Wat voor nevenactiviteiten en bijbanen heb je gedaan voordat je hebt gesolliciteerd voor een stage? Ik heb o.a. in het bestuur gezeten van de studievereniging op het Amsterdam University College, onderzoek gedaan voor een van mijn docenten, ik ben op uitwisseling geweest naar Montréal en ik heb gewerkt als juridische secretaresse op een advocatenkantoor.

Wat zou je een student aanraden om zijn of haar kansen te vergroten om uitgenodigd te worden voor het gesprek? Maarten en Lisette bellen… Nee grapje, ik zou het niet weten, hard werken voor je studie en doen wat je leuk vindt? Volgens mij is het vooral belangrijk dat je gepassioneerd bent over wat je doet en dat dat ook zichtbaar is op je cv/in je motivatie.

Wat zou je een student aanraden ter voorbereiding op een sollicitatie? Een paar keer langs gaan op events voor studenten zodat je een goed beeld hebt van het kantoor en de afdeling en misschien wat tips vergaren van mensen die je kent die er werken of stage hebben gelopen. Ze zeggen altijd dat je het FD moet lezen maar ik heb daar nog nooit een vraag over gekregen, ik doe het altijd maar voor de zekerheid.

In welke fase van je studie ben je stage gaan lopen en hoe tevreden ben je over de timing van je stage? In mijn bachelorfase. De timing was wel goed want door de stage vroeg te doen kan ik me beter oriënteren op een master.

Hoe heb jij je georiënteerd op een stage? Heb je naar meerdere kantoren gekeken en wat vond je de verschillen? Ik ben weleens op bezoek geweest bij sommige kantoren, bijvoorbeeld bij een oriënterende lunch of een business course. De kantoren die ik heb gezien hebben allemaal een eigen bepaalde sfeer en type mensen. Ik vind het vooral belangrijk dat een plek op dat gebied goed bij me past, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Waarom ben je uiteindelijk bij Allen & Overy stage gaan lopen? Allen & Overy lag voor de hand omdat ik graag een stage wilde lopen in de Banking praktijk. Uiteindelijk was ik vooral overtuigd geraakt tijdens de oriënterende lunch omdat ik een goede klik had met de advocaten waarmee ik toen sprak.

Hoe kijk je overall op je stage terug? Ik vond het echt onwijs leuk en leerzaam. De eerste weken waren wel even wennen, misschien ook omdat het mijn eerste stage was, maar uiteindelijk heb ik echt een hele gezellige tijd gehad en vond ik het jammer dat het maar twee maanden duurde.

Wat viel er mee en wat viel er tegen tijdens je stage ten opzichte van je verwachtingen? De sfeer was wat meer relaxed dan ik had verwacht. Iedereen werkt natuurlijk heel hard, maar er is ook genoeg ruimte voor gezelligheid. Omdat de doorstroom van studenten die er maar kort zijn best groot is, moet je wel zelf het initiatief nemen om contacten te leggen.

Wat is het leukste wat je tijdens je stage hebt meegemaakt? Ik mocht mee op medewerkersweekend, dat was een hele leuke ervaring omdat je iedereen beter leert kennen op een informele manier.

Wat raad jij studenten aan om te zorgen voor een geslaagde stage? Niet bang zijn om zelf initiatief te nemen en alle sociale activiteiten meepakken zodat je snel je draai kan vinden.